OVER ONS

Over ons

Over ons

Het verhaal van Ons Vleesch

De familie Tegenbosch heeft vanouds een boerderij. De grondlegger Franciscus Tegenbosch had een gemengd bedrijf, melkvee, varkens, kippen en akkerbouw. Door de decennia heen is het bedrijf gespecialiseerd. Dit heeft geresulteerd in de huidige melkveehouderij. De boerderij kenmerkt zich door het behoud van oudsher aanwezige oer-Hollandse MRIJ-vee*.

*Het Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ-vee) is een roodbont dubbeldoel ras, van oorsprong uit het rivierengebied van Nederland. Goede vruchtbaarheid, gunstig geboortegemak, goede klauwen en kruisligging, hoger eiwitgehalte in de melk en een hoge bespiering (bevleesdheid koe en kalf) dat zijn raskenmerken voor het MRIJ ras.
zwart-wit foto met 2 varkens en 2 mensne
Fokdag Reusel, Cees en Frans Tegenbosch
martien historische dag
Historische dag 1990
In 1912 werd voor het eerst een melding gemaakt van de boerderij. Franciscus Tegenbosch, geboren op 17 mei 1861 te Borkel en Schaft, diende toen een verzoek in bij de Gedeputeerde Staten der Provincie Noord-Brabant tot ontginnen van een perceel woeste grond. De start van een lange traditie was een feit toen ook zijn zoon Adrianus Christianus (Christ) Tegenbosch de boerderij voortzette.  

Waar kleinschalige boerderijen meer en meer het veld moesten ruimen, wist het familiebedrijf zich staande te houden. Dit lukte door steeds weer in te spelen op veranderingen in de markt. Zo besloot de familie rond 1980 om te specialiseren in melkvee met behoud van het oude MRIJ dubbeldoel ras (melk én vlees productie). Dit ondanks dat het in die tijd gebruikelijker was om Holstein-Friesian vee te melken (melkras). Een keuze die de boerderij uiteindelijk maakte tot zoals hij nu is.

De boerderij wist in de loop der jaren met de productie van melk en vlees een kwalitatief uitmuntend product neer te zetten. Twintig jaar geleden zijn we begonnen om een koe te slachten waar bij de helft van het vlees bestemd was voor eigen consumptie en de andere helft werd verkocht aan familie en vrienden. Het was ook de tijd dat ziekten als BSE, varkenspest en MKZ de Nederlandse veehouderij in kwaad daglicht zetten. We merkten toen dat er een groeiende behoefte is naar lokaal traceerbaar vlees.

Dit concept sloeg aan en de mensen proefde het verschil in kwaliteit. Vandaar dat we onszelf nu de vraag stellen, hoe kunnen we de mensen laten mee genieten van ons vlees. Het resultaat is onsvleesch.nl voor eerlijk vlees van onze boerderij.
Share by: